Acteur en komiek Robin Williams is overleden. Volgens de sheriff van zijn woonplaats Tiburon in Californië lijkt het erop dat de acteur zelfmoord heeft gepleegd. Williams was 63 jaar.  De woordvoerster van Williams zegt dat de acteur al enige tijd leed aan depressies. Ze spreekt wel van een plotseling verlies.

Williams werd gezien als een van de grappigste acteurs in Hollywood. Hij speelde in tientallen films, waaronder Good Morning Vietnam, Awakenings, Mrs. Doubtfire,Jumanji en Flubber. In 1998 kreeg hij een Oscar voor zijn 'serieuze' bijrol in de film Good Will Hunting. Ook won hij vier Golden Globes en twee Emmy Awards.

De wereldwijde doorbraak van Williams was eind jaren 70 in de tv-serie Mork & Mindy, die ook in Nederland werd uitgezonden. In deze spin off van de serie Happy Days speelde hij het komische buitenaardse wezen Mork, dat bekendstond om zijn groet nanu-nanu.

Behalve op de film- en tv-set was Williams succesvol als stand-up-comedian. In 2002 had hij een grote show op Broadway in New York.

Verslaving

Williams was in het verleden open over zijn drugs- en alcoholverslaving. In 2006 liet hij zich daarvoor behandelen in een kliniek. Sindsdien dronk hij naar eigen zeggen niet meer.

Eerder dit jaar werd hij wel weer gezien in een ontwenningskliniek, maar dat was volgens zijn woordvoerder alleen om een terugval te voorkomen.

Obama: uniek

Over de hele wereld wordt met verbijstering gereageerd op het overlijden van Williams. President Obama prees het "onmetelijke talent" van de "unieke" acteur en zei dat hij mensen heeft laten lachen en laten huilen. Regisseur Steven Spielberg noemde Williams een briljante grappenmaker. (fox)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (02–649.95.55 of www.zelfmoordlijn.be).